ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΔΙΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗ ΣΙΚΕΛΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ERASMUS +
Μετά την έγκριση του προγράμματος «μαθησιακής κινητικότητας εκπαιδευόμενων και προσωπικού επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης» με τίτλο «Από την Παραγωγή στη Μεταποίηση και το Μάρκετινγκ» με κωδικό σχεδίου 2014-1-EL01-KA102-000642, δώδεκα επιλεγμένοι μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης (Αρτεμισιάδη Ι., Βατμανίδη Ν., Γαλανούδη Β., Γκίλινα Χ., Δεληγιάννη Π., Ζεϊμπέκη Β., Κατηρτζιόγλου Π., Μήτογλου Ά.-Ει., Μουρατίδη Λ., Ναθαναήλ Σ., Παντελίδου Ε. και Τσαχουρίδη Κ.) και δύο συνοδοί καθηγήτριες του Τομέα Γεωπονίας. Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, η κ. Τσαχουρίδου Παναγιώτα (υπεύθυνη επικοινωνίας και συντονίστρια του προγράμματος) και η κ. Ψιψίκα Αικατερίνη, διέμειναν στη Σικελία και ειδικότερα στην πόλη Barcelona Pozzo di Gotto της περιοχής της Messina για δύο εβδομάδες (από 10/11/2014 έως 24/11/2014), για τους σκοπούς του προγράμματος.
Το κόστος διαμονής, διαβίωσης, ασφάλισης, κατάρτισης, πολιτιστικών επισκέψεων, μετακινήσεων και διάδοσης αποτελεσμάτων της δράσης καλύπτεται εξ΄ ολοκλήρου από το πρόγραμμα ERASMUS +.
Το σχέδιο για τους μαθητές είχε χαρακτήρα επιμορφωτικό αλλά και πρακτικής εφαρμογής των γνώσεών τους. Στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές παρακολούθησαν εισηγήσεις από επιστήμονα Γεωπόνο, επισκέφθηκαν αμπελώνες και ελαιώνες της περιοχής της Messina καθώς και επιχειρήσεις οινοποίησης και παραγωγής ελαιολάδου με μακρά παράδοση στους συγκεκριμένους τομείς. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις καλλιεργούμενες ποικιλίες, τις εφαρμοζόμενες καλλιεργητικές τεχνικές και τα μέτρα φυτοπροστασίας που εφαρμόζονται σε συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες αμπέλου και ελιάς της περιοχής της Messina και της Σικελίας γενικότερα. Επισκέφθηκαν τις επιχειρήσεις Azienda Agricola Cambria (http://cambriavini.com/it), Azienda Agricola Celi Ansaldo Tommaso (http://www.tommasoceli.it), Azienda Agricola da Campo Filippo και Salamita Soc. Coop. (http://www.salamita.it) οι οποίες αποτελούν καλά οργανωμένες εταιρείες του χώρου τους με βραβευμένα κρασιά κατηγορίας Π.Γ.Ε. και Π.Ο.Π. και ελαιόλαδο ένα από τα 6 DOP (Denominazione di Origine Protetta (“Protected Designation of Origin”)) ελαιόλαδα της Σικελίας, Valdemone. Οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν την παραγωγική διαδικασία του ελαιόλαδου, παρατήρησαν το μηχανολογικό εξοπλισμό οινοποιείων και ελαιοτριβείων, ήρθαν σε επαφή με την παράδοση της Σικελίας όσον αφορά στην διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου και του κρασιού και ενημερώθηκαν για την αξία τους στην ανθρώπινη διατροφή. Ενημερώθηκαν επίσης και για τη διαδικασία της τυποποίησης των δύο προϊόντων και τις διαδικασίες marketing που ακολουθούνται από τις επιχειρήσεις, ενώ κατέστρωσαν και το δικό τους market plan για τη δική τους εικονική επιχείρηση. Ειδικότερα στη συνεταιριστική επιχείρηση SALAMITA SOC. COOP (εταιρεία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή, τυποποίηση, συσκευασία, μεταποίηση και εμπορία βιοδυναμικών προϊόντων με μακρά παράδοση 40 ετών), οι εκπαιδευόμενοι ενημερώθηκαν για τη βιοδυναμική γεωργία και τις καλλιεργητικές τεχνικές παραγωγής βιοδυναμικών προϊόντων αλλά και μεταποίησης αυτών καθώς και για τα οφέλη για το περιβάλλον και τον άνθρωπο της παραγωγής και κατανάλωσης βιοδυναμικών προϊόντων. Κατά την επίσκεψη στο πάρκο «Park Museum Jalari», ένα πάρκο που φιλοξενεί μεγάλη ποικιλία φυτών και η δημιουργία του στηρίζεται στις αρχές της οργανικής και βιολογικής γεωργίας, έγινε παρουσίαση της εξέλιξης της αμπελοκαλλιέργειας στη Σικελία και του παραδοσιακού τρόπου παραγωγής του οίνου και του ελαιόλαδου στο νησί. Οι παραπάνω επιχειρήσεις ήταν ιδιαίτερα φιλόξενες κατά την παρουσία των εκπαιδευόμενων στο χώρο τους όπου και πραγματοποιήθηκαν και δοκιμές γευσιγνωσίας προϊόντων τους. Με το πέρας των εκπαιδευτικών δράσεων πραγματοποιήθηκε η τελική αποτίμηση του προγράμματος και η απονομή πιστοποιητικών παρακολούθησης στο χώρο του φορέα υποδοχής.
Πέρα από το εκπαιδευτικό κομμάτι της κινητικότητας αυτή αφορούσε και σε πολιτιστικές επισκέψεις. Η Ομάδα επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Σικελίας (Palermo), την Cefalù , την Messina, την Catania και αναρριχήθηκε στο μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, Etna volcano (Μνημείο Φυσικής Κληρονομιάς της Unesco) για το οποίο και ενημερώθηκε από τον ηφαιστειολόγο καθηγητή του Πανεπιστημίου της Catania κ. Sandro Privitera. Επισκέφθηκε επίσης το Tindari & Marinello (Φυσικό Απόθεμα Απόλυτης Προστασίας), τις Συρακούσες (Syracuse, Μνημείο Φυσικής Κληρονομιάς της Unesco), την Ορτυγία (και το Μουσείο του Αρχιμήδη), το Noto (Μνημείο Φυσικής Κληρονομιάς της Unesco), την Taormina και τη Savoca.
Οι εκπαιδευόμενοι απέκτησαν και κοινωνικές δεξιότητες αφού η σχεδόν ανύπαρκτη γνώση ιταλικής γλώσσας δεν αποτέλεσε εμπόδιο στη συναναστροφή τους με τους κατοίκους της περιοχής που έζησαν για δύο εβδομάδες και στην κατανόηση ότι άνθρωποι γειτονικών αλλά και όχι χωρών έχουν τις ίδιες ανάγκες και επιθυμίες με «εμάς».
Συνολικά, τα οφέλη που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες μαθητές ήταν ανάπτυξη γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων σε όλα τα στάδια από την καλλιέργεια, την μεταποίηση μέχρι το μάρκετινγκ των προϊόντων που αφορούν την ελιά και το λάδι, το αμπέλι και το κρασί, καθώς και ανάπτυξη προσωπικών, κοινωνικών, διαπολιτισμικών, γλωσσικών και τεχνικών δεξιοτήτων και προσωπική εξέλιξη.
Επιπλέον, θα αποκτήσουν και δύο εργαλεία τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την πιστοποίηση των αποκτηθέντων μαθησιακών αποτελεσμάτων. Το Έγγραφο κινητικότητας Europass και το Βιογραφικό Europass. Τα δυο αυτά έγγραφα μαζί με τις βεβαιώσεις που απέκτησαν στο τέλος της δράσης, θα χρησιμοποιήσουν στο μέλλον οι μαθητές σαν εφόδια για την εύρεση εργασίας, χωρίς να γίνει αναφορά και στη μεγάλη αξία των αποκτηθέντων γνώσεων και εμπειριών στην περίπτωση της ανάπτυξης ατομικής επιχείρησης από αυτούς.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου